Tagesspiegel
27.10.2020

Kraftigt fald i Berlins ejendomsmarked

Salgstallene i byen er aldrig faldet så kraftigt. Boliger og ejendomme såvel som kontorlokaler er særligt berørt. Kun lejligheder er stadig efterspurgte.

Stærke korrektioner påvirker ejendomsmarkedet i Berlin i årets første seks måneder. Både antallet af og priserne på solgte ejendomme faldt. Omsætningen ved handel med kontorbygninger i hovedstaden faldt med 70 procent i forhold til året før. Antallet af solgte boliger og erhvervsbygninger faldt med mere end en tredjedel. Ejendomsvurderingsudvalget har offentliggjort disse tal.
De klare tabere i første halvdel af året er bolig- og kommercielle bygninger, den typiske Berlins udlejningsejendom. Her korrigerede ekspertudvalget den gennemsnitlige købspris med elleve procent.
Overraskende faldt antallet af solgte boliger også med en femtedel sammenlignet med det foregående halvår. Dette kan ikke skyldes udbuddet: Internetmæglere som Immoscout rapporterer, at antallet af boliger, der udbydes til salg, for nylig er steget kraftigt. Det er meget muligt, at potentielle købere holder tilbage på grund af deres usikre lejeindtægter og jobmuligheder som følge af pandemien.
Intet af dette har nogen indflydelse på ejerlejlighedspriserne, tværtimod: ekspertudvalget beregner en gennemsnitlig stigning på seks procent. Dette er lidt mindre end de sidste par år. Men denne tendens er troværdig i betragtning af, at der blev solgt omkring 6.500 lejligheder i årets første seks måneder.
Så har Corona eller indførelsen af ”Meitendeckel” rystet ejendomsmarkedet til dets fundament? "Folk er usikre og har været tilbageholdende med at købe investeringsejendomme siden introduktionen af lejeloftet," siger Reiner Rössler, hovedvurderingsmand for bedømmelsesudvalget for ejendomsværdier.
Derudover vil der i nogle tilfælde også blive forlangt priser "som markedet ikke kan tilbyde". Men de (endnu ikke offentliggjorte) salgstal fra tredje kvartal, som komiteen modtager, antyder i øjeblikket ikke, at situationen forværres yderligere i år.

Kilde: Tagesspiegel Berlin, 27. oktober 2020