Kunst og kultur
15.06.2021

Installation i Berlin: Subversive ænder

Der er i øjeblikket tre kæmpe gummiænder foran udstillingscentret C / O Berlin. De ser søde ud, men de minder om Tian'anmen-massakren i begyndelsen af juni for 32 år siden.

De ser lidt fjollede ud, men er under alle omstændigheder harmløse: de tre kæmpeænder, der står på fortovet i Berlins Hardenbergstrasse. Men de badekarmonstre, der nu er installeret foran udstillingscentret C / O Berlin, refererer ikke kun til et af de mest berømte fotografier fra slutningen af ​​det 20. århundrede, men også til et eksplosivt politisk spørgsmål.

Under massakren på Den Himmelske Freds Plads i begyndelsen af ​​juni 1989 stod en mand foran en konvoj af kampvogne og blokerede deres fremrykning. Denne scene med civil ulydighed blev fanget af adskillige fotografer og tv-hold og gik verden rundt. I Kina selv fik billedet af "Tank Man" imidlertid ikke lov til at blive offentliggjort. For at forhindre, at det senere spredes over Internettet, blev der installeret passende filtre - men de reagerede kun på hele billedet.

Da fremmede udskiftede kampvogne med gule ænder på billedet på 24-årsdagen for massakren i 2013, forblev scenen genkendelig uden algoritmerne reagerede på den. Inden disse blev tilpasset, kunne billedet distribueres blandt andet via Sina Weibo - en app fra det kinesiske firma Sina, der ligner Twitter.

Det blev et globalt cirkulerende meme og har nu etableret sig som et symbol på protest på gaderne i Sydøstasien: Da der var en demonstration mod monarkiet og korruption i Bangkok i slutningen af ​​2020, beskyttede adskillige demonstranter med oppustelige gule ænder sig mod statsvold.

Kilde: Monopoly Magazine