Aktuelt
19.11.2024

Godt at vide: BGH afklarer slægtninges konkurrerende forkøbsret

Hvis et familiemedlem ønsker at købe en slægtnings lejlighed, er deres tinglige forkøbsret vigtigere end lejerens lovbestemte forkøbsret. Det gælder også, hvis lejligheden allerede er overdraget til lejeren.

 

Efter deres skilsmisse i 2016 opdelte et ægtepar deres hus i ejerlejligheder. Af de tre lejligheder fik hustruen én, og manden beholdt to. De gav hinanden forkøbsret til de respektive lejligheder.
I 2019 solgte manden en af sine lejligheder, som allerede var udlejet på tidspunktet for opdelingen i ejerlejlighederne. Hans fraskilte kone udøvede sin forkøbsret. Lejeren ville også købe lejligheden og gjorde brug af sin forkøbsret. I oktober 2019 indgik ejeren og lejeren en notarialkontrakt, der regulerede detaljerne i købet som følge af forkøbsretten. Lejeren blev opført som ejer i tingbogen.
Det ville kvinden ikke acceptere. Hun mente, at hendes forkøbsret havde forrang frem for lejerens. Hun krævede derfor, at hendes eksmand skulle overdrage ejerskabet af lejligheden til hende og godkende registreringen som ejer.
Hendes krav blev ikke taget til følge af hverken den regionale domstol i Dresden eller den højere regionale domstol. Begge domstole var af den opfattelse, at lejerens forkøbsret havde forrang før de pårørendes »vilkårlige tinglige forkøbsret«, hvis sidstnævnte - som i dette tilfælde - endnu ikke eksisterede, da lejligheden blev overdraget til lejeren.
Forbundsdomstolen (BGH) er dog af en anden opfattelse. Højesteret antager, at ekskonens tinglige forkøbsret går forud for lejerens forkøbsret. En tinglig forkøbsret har forrang for lejerens forkøbsret, hvis den er oprettet af ejeren til fordel for et familiemedlem (i henhold til § 577, stk. 1, sætning 2 i BGB). Dette var tilfældet her. Ægtefæller er at betragte som familiemedlemmer i henhold til denne bestemmelse, selv om de er skilt.
Selv om den først blev gjort gældende, efter at lejligheden var blevet overdraget til lejeren, havde den tinglige forkøbsret forrang. Ifølge BGH kunne eksmanden have solgt lejligheden direkte til sin ekskone i overensstemmelse med den førnævnte bestemmelse, uden at lejeren havde ret til forkøbsret. Derfor var det ikke indlysende, hvorfor lejerens forkøbsret skulle gå forud for familiemedlemmets tinglige forkøbsret.
(BGH, dom af 27.9.2024, V ZR 48/23)