Aktuelt
11.10.2022

Godt at vide: Det omvendte realkreditlån

I stedet for at sælge sin egen ejendom, modtager ejeren af et omvendt realkreditlån enten en engangsbetaling eller regelmæssige månedlige betalinger fra långiveren – eller en blanding af begge. Ejendommen, som ejeren fortsat kan bo i, fungerer som sikkerhed.

I løbet af det omvendte realkreditlån skal ejeren ikke betale noget tilbage til långiver – først ved løbetidens udløb er der en slutafregning inklusive renter.

Problemet med den omvendte realkreditmodel er, at de betalinger, som långiveren foretager til ejeren, ikke kan være for store. Da ejendommen gælder som sikkerhed, skal summen af ​​alle betalinger forblive under ejendommens værdi, selv om ejeren er meget gammel. Derudover afhænger størrelsen af ​​realkreditlånet også af faktorer som feks. ejendommens stand og beliggenhed.

For et gennemsnitligt familiehus på en gennemsnitlig beliggenhed bør den månedlige ydelse i de fleste tilfælde kun være på nogle få 100 euro om måneden, for i løbet af mange år tæller ikke kun de månedlige ydelser, men også renterne.

Hvis ejendomsejeren dør eller flytter på et alderdoms- eller plejehjem, har hans arvinger - eller også han - valget mellem, at lånet betales tilbage, eller at ejendommen bruges af långiveren til at betale gælden af.

Mens det omvendte realkreditlån kan hjælpe ejendomsejere med at skaffe penge på kort sigt, indebærer det også risici:

  • Med det omvendte realkreditlån modtager ejeren månedlige afdrag, som samtidig påbeløber renter. I løbet af lånets løbetid skal han ikke tilbagebetale noget – i sidste ende skal han eller hans arvinger udrede alt på én gang. Så ejerens gæld stiger måned for måned.
  • Ved omvendte realkreditlån står ejeren over for mange ekstra omkostninger: Långiverne beder normalt om et transaktionsgebyr og genforsikring mod risikoen for et langt liv – altså i tilfælde af at ejeren lever længere end statistisk beregnet.
  • Ejendommen tjener som sikkerhed hos långiveren for det omvendte pant og kan ikke længere anvendes som sikkerhed til andre formål – det reducerer også arven.
  • Ejeren skal forblive økonomisk ansvarlig for vedligeholdelsesomkostninger, renoveringer og alle andre løbende omkostninger.

Alternativ er at sælge huset eller lejligheden, hvis det er for stor: Hvis du kan forestille dig at flytte i en mindre lejlighed, når du bliver ældre, bør du overveje at sælge dit hus eller lejlighed, der er blevet for stor. Dette indbringer normalt mere end en lille ældrelejlighed, og der burde være en stor mængde penge til overs, som kan bruges til din forsørgelse.

Bemærk venligst, at disse er forklaringer og ikke juridisk rådgivning. Vi gør udtrykkeligt opmærksom på, at de afgivne oplysninger ikke kan erstatte individuel juridisk rådgivning, som tager hensyn til den enkeltes særlige forhold.

Kilde: Immowelt