[Translate to dk:]

[Translate to dk:]

Aktuelt
08.01.2024

Godt at vide: Den særlige tilbagebetaling for ejendomslån

En særlig tilbagebetaling for ejendomslån henviser til muligheden for at foretage en uplanlagt tilbagebetaling ud over der almindelige månedlige afdrag.

Dette kan være med til at betale hurtigere af på lånet og dermed spare renten. Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle låneaftaler tillader særlige afdrag eller kan stille visse betingelser for dem. Det rådes derfor at tjekke de nøjagtige vilkår i låneaftalen for at finde ud af om der kan være gebyrer, forudbetalingsbøder eller andre begrænsninger forbundet med den.
 
Der er forskellige muligheder for særlige afdrag på ejendomslån. Her er nogle almindelige muligheder:
 
1. Engangssærlig tilbagebetaling: Du kan tilbagebetale et større beløb på én gang ud over den almindelige tilbagebetaling. Det kan for eksempel komme fra opsparing, bonusudbetalinger eller arv.
 
2. Årlig særlig tilbagebetaling: Nogle låneaftaler giver dig mulighed for at foretage en bestemt procentdel af lånebeløbet som en særlig tilbagebetaling én gang om året. Banker accepterer normalt op til fem procent af den oprindelige låneaftale om året, nogle gange mere.
 
3. Regelmæssig særlig tilbagebetaling: I nogle tilfælde kan du aftale med din bank løbende at foretage yderligere tilbagebetalingsbeløb. Dette kan gøres månedligt, kvartalsvis eller årligt.
 
En særlig tilbagebetaling for et ejendomslån giver dog ikke altid automatisk mening. For mange hus- og lejlighedskøbere, som stadig kunne nyde godt af ejendomslån med en rente på 1-2 % om året, vil de nuværende renter for investeringer sandsynligvis være væsentligt højere, end hvad de skulle betale for deres lån fra tidligere år. Låntagerne kan nu drage fordel af denne renteforskel og bruge de penge, der er øremærket til særlige afdrag til et tidsindskud eller lignende.
 
Et eksempel: Enhver, der har optaget et byggelån på 300.000 euro i 2019 til den sædvanlige 1,5 % rente og laver en særlig tilbagebetaling på 15.000 euro i 2023, vil spare omkring 685 euro i rente over de næste tre år. I samme periode kunne du tjene 1.631 euro på tidsindskudskontoen til 3,5 %. Forskellen er lige under 950 euro.
 
Da de særlige tilbagebetalinger involverer store beløb, er det værd at overveje alternativet.