Bor i Berlin
21.03.2024

Berlinerne og deres kvarterer: Disse tre kvarterer i Berlin er de mest trange steder at bo

Berlin er en by fuld af kontraster: Mellem de store parker, de stille søer og de grønne udkanter er der også kvarterer, som er særligt tætbefolkede. Du tænker måske på Marzahn med sine mange boligblokke, men i disse tre kvarterer i Berlin er det tættest befolket:

Samariterviertel: Lille, men mægtig
Samariterviertel-kvarteret i Friedrichshain er et lille kvarter med en stor historie. Det var engang hjemsted for landmænd, der arbejdede på de omkringliggende marker, og senere for arbejdere, der knoklede på fabrikkerne. I dag er Samariterviertel et populært boligområde for unge familier, studerende og kreative typer, der sætter pris på den farverige og livlige flair.

Men det har sin pris: Samariterviertel er det tredje tættest befolkede kvarter i Berlin. Godt 31 hektar er pakket med 10.138 mennesker, eller 32.657 pr. kvadratkilometer. Til sammenligning er gennemsnittet i Berlin 4.090 indbyggere pr. kvadratkilometer.

Samariterviertel er berømt for kirken Samariterkirche, det berømte gymnasium Heinrich-Hertz-Gymnasium og metrostationen Samariterstraße, der ligesom mange af bygningerne her er fredet.

Helmholtzkiez: Mellem himmel og jord
Helmholtzkiez i Prenzlauer Berg er det næsttættest befolkede kvarter i Berlin. Det ligger diagonalt over for Samariterviertel, adskilt af det enorme kryds mellem Prenzlauer Allee og Danziger Straße. Disse to gader danner også den sydlige og østlige grænse for kvarteret, som mod nord afgrænses af S-Bahn-grøften. Den vestlige del er Dunckerkiez, som er noget mindre tæt befolket.

I Helmholtzkiez bor der 7.561 mennesker på 22 hektar, eller 34.399 pr. kvadratkilometer. De fleste af dem bor i renoverede bygninger i wilhelminsk stil. Gaderne er smalle, og der er ikke mange parkeringspladser, men gadetræerne sørger for grønt. Hvis du har brug for mere af det grønne, kan du gå en tur til Helmholtzplatz eller Thälmannpark, som begge byder på smukke grønne områder og legepladser. Hvis du vil se mere af himlen, kan du besøge Zeiss-Großplanetarium, som er et vartegn for kvarteret med sin sølvkuppel.

Helmholtzkiez er et kvarter med charme og karakter. Gadenavnene minder om østersøerne Hiddensee, Göhren og Stubbenkammer, som mange berlinere elsker som feriedestinationer. Kvarteret er også kendt for sine caféer, barer, restauranter og butikker, som tilbyder noget for enhver smag.

Winsviertel: Den forreste løber
Winsviertel i Prenzlauer Berg er det tættest befolkede kvarter i Berlin - og med afstand. Her bor 8.445 mennesker på 23,3 hektar, eller 36.291 pr. kvadratkilometer. Det er næsten ni gange så mange som gennemsnittet i Berlin. Hvis hele Berlin var lige så befolket som denne nordlige del af Winsviertel, ville byen have 32 millioner indbyggere.

Winsviertel ligger mellem Greifswalder Strasse, Danziger Strasse, Marienburger Strasse og Prenzlauer Allee. Det er et typisk Prenzlauer Berg-kvarter med mange gamle bygninger, som er blevet gennemgribende renoveret i de senere år. Huslejerne er høje, og efterspørgslen er stor. Mange unge familier, akademikere og kunstnere bor her og nyder det urbane og kulturelle liv. Winsviertel har dog også sin grønne side og som du kan nyde i Volkspark Friedrichshain eller Mauerpark, som begge kun ligger et stenkast væk.

Og i øvrigt har hele Prenzlauer Berg en befolkningstæthed på 15.422 indbyggere pr. kvadratkilometer, mens Marzahn har en befolkningstæthed på 6.029 indbyggere pr. kvadratkilometer. Prenzlauer Berg er altså meget tættere befolket end Marzahn.